Sveika, subalansuota mityba – vienas dažniausių įsipareigojimų, kuriuos prasidedant naujiems metams, kaip siektiną tikslą, yra linkę sau išsikelti žmonės. Pirmiausiai siekiant naujų tikslų, reikėtų pakeisti senus įpročius. Specialistų teigimu, pradėti įgyvendinti tokį iššūkį galima atsisakant pusfabrikačių ir greitų užkandžių, juos pakeičiant į mažiau apdorotus, daugiau maisto medžiagų, mineralų ir vitaminų turinčius produktus. |
daugiau
|
|
|
|
|
Grikiai – puikiai pažįstamos kruopos, kurių savo virtuvėje turi kone kiekvienas lietuvis, tačiau šiemet juos turėtų pamėgti ir visas pasaulis. Amerikiečiai grikius paskelbė vienais madingiausių ir įtraukė į 2024 metų sveikatai palankių maisto produktų 10-uką. |
daugiau
|
| | | |
Daugelis kartais, norėdami atlikti kuo daugiau darbų, nusprendžia paaukoti savo miego valandas. Be to, neretai ir kiti veiksniai, pavyzdžiui, stiprus stresas, turi įtakos poilsio kokybei. Kokių pasekmių tai gali sukelti mūsų sveikatai? Pasak Šiaulių „InMedica“ klinikos šeimos gydytojos Ingos Giedraitienės, miegas – varomoji mūsų organizmų jėga, o jam sutrikus padidėja įvairių ligų rizika. |
daugiau
|
| | | |
Trečiasis sausio pirmadienis jau kelis dešimtmečius yra simboliškai laikomas niūriausia metų diena (angl. Blue Monday). Manoma, kad būtent šiuo laikotarpiu žmonės po šventinio šurmulio dažniausiai būna priversti sugrįžti į kasdienę rutiną ir neretai ima abejoti savo naujametinių tikslų įgyvendinamumu. Šis užplūstantis liūdesys gali būti paaiškinamas stipriau pasireiškiančiu sezoniniu nuotaikų svyravimu, taip pat viena iš priežasčių, kodėl taip nutinka, galėtų būti ir svarbaus mikroelemento – magnio – trūkumas. |
daugiau
|
| | | |
Jau tradiciškai Naujųjų metų pradžia žymi laiką, kai ne retas mūsų keliamės ambicingus tikslus, duodame sau pažadus keisti ir gerinti įvairias savo gyvenimo sritis. Vis dėlto kartais net ir mažo pokyčio dėka gali pasikeisti labai daug. „Eurovaistinės“ vaistininkas Mindaugas Rutalė pranešime žiniasklaidai įvardina dešimt nedidelių įpročių, kuriuos prisijaukinti bus nesunku, o teigiamą rezultatą turėtume pajusti pakankamai greitai. |
daugiau
|
| | | |
Peršalus dažnai žmonės griebiasi ne tik vaistų simptomams malšinti, bet ir, norėdami pasijusti geriau, išbando įvairias liaudiškas priemones. Tikrai yra naudingų liaudiškų sveikatos patarimų peršalimui gydyti, tačiau kita pusė gali pridaryti daugiau žalos negu naudos. |
daugiau
|
| | | |
Po triukšmingo ir sotaus šventinio laikotarpio norisi ko nors lengvo, paprasto bei sveikatai palankaus. Gaivi itališkos minestronės variacija su špinatais – tikras džiaugsmas akims ir skrandžiui. Špinatai pasižymi puikiomis savybėmis ir ne veltui vadinami supermaistu. Jie vertingi dėl didelio folio rūgšties kiekio, vitaminų ir mineralų. |
daugiau
|
| | | |
Saldžios, aštrios, žalios, raudonos ar geltonos, šviežios bei džiovintos – paprikos yra vienas universaliausių virtuvės produktų ir esminė Viduržemio jūros regiono mitybos dalis. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, sveikatai palankioje mityboje svarbi spalvų bei skonių įvairovė, todėl ji rekomenduoja į racioną įtraukti įvairių spalvų paprikų. Šios skanios daržovės ne tik papuoš lėkštę, bet ir bus naudingos sveikatai. |
daugiau
|
| | | |
Žmogui būtina mitybos įvairovė, todėl mėsos produktų išbraukti iš mitybos raciono nevalia. Mėsos vartojimas kartu su augaliniais produktais organizmą aprūpina visomis reikalingomis maistinėmis medžiagomis, vitaminais ir mikroelementais. Tačiau svarbu neperlenkti lazdos, o ir mėsa mėsai nelygu, – pranešime žiniasklaidai perspėja Dietoterapijos centro vadovė, gydytoja dietologė Laura Romeraitė-Kuklierienė. |
daugiau
|
| | | |
Tarp maistingomis medžiagomis turtingų uogų tik nedaugelis gali varžytis su spanguolėmis, kurios pasižymi išskirtine nauda sveikatai. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, vienoje šių uogų porcijoje galima rasti bene ketvirtadalį rekomenduojamos vitamino C paros normos. |
daugiau
|
| | | |
|
|
|
|
|